Få hjælp til dit alkoholmisbrug

Alkoholmisbrug er en meget udbredt ting, mere end man lige skulle tro. Det rammer alle typer af mennesker i alle samfundslag. Det har mange forskellige årsager, og der er mange forskellige måder at komme ud af det på, men først og fremmest handler det om at holde op med at drikke.

Tit tænker folk på alkoholikere som en udsat samfundsgruppe i en lavere klasse, men det er ikke korrekt. Mange mennesker med højtstående job, mange penge på bankkontoen og en dejlig familie har også problem med alkoholmisbrug.

Grundlæggende set kan man se alkoholmisbrug som en sygdom. Det er ganske enkelt noget folk lider af. Måske er det genetisk, måske er det ikke, men nogle mennesker synes at have nemmere ved at blive afhængig af alkohol eller rusmidler i højere grad end andre mennesker. Og disse mennesker har brug for hjælp.

Heldigvis er der mange steder hvor man kan få hjælp, og mange muligheder for at få rådgivning, men der er et skridt men selv er nødt til at tage inden man kan modtage hjælp: Man skal indse at man har et problem. Men det kan være svært, det kan være rigtig svært.

Et af de moderne hjælpemidler man kan bruge, er antabus. Grundlæggende set kan man sige at antabus forstærker dine tømmermænd. Alkoholen bliver ikke nedbrudt på samme måde som den ellers ville, og det fører til at man får det rigtigt dårligt hvis man drikker.

Det første skridt: Indrøm du har et problem

Det første skridt til at komme ud af at misbrug, er at indse man har et misbrug. Det er meget svært. Mange som drikker for meget, kan enten ikke se at de har et problem eller mener selv de kan styre det. Hvis du er pårørende til en person med et alkoholmisbrug, er det ikke sikkert du kan gøre så meget inden personen selv har indset problemet.

En af de ting man kan gøre som pårørende, er at lave en såkaldt intervention. Det betyder kort sagt at alle mennesker som står misbrugeren nær, går sammen om at fortælle personen hvordan landet ligger. Det er en svær og hård ting at gøre, men det kan være nødvendigt.

Misbrugeren kan reagere forskellige måder på dette. Mange reagerer først med benægtelse, måske synes personen ovenikøbet at i er åndsvage og forræderiske. Hvis det sker, skal man huske på at det er alkohollet, misbruget, som taler.

Hvis I vælger at lave en intervention, så er det vigtigt at I står fast og ikke vakler selvom misbrugeren virker urimelig. Hvis i vakler, så vakler han eller hun også.

Antabus er et skridt i behandlingen

Der findes mange forskellige måder at behandle et alkoholmisbrug på. Hvis du eller en pårørende har indset der er et problem, så er det vigtigt at få hjælp det rigtige sted fra, f.eks. et misbrugscenter. Her kan man få den rette rådgivning. Pas på med alle mulige alternative behandling. Man bør vælge en af dem som har en bevist positiv virkning.

Antabus kan komme på tale som led i behandlingen. Det er godt hjælpemiddel, men samtidig et medikament som kun skal bruges hvis andet ikke virker.

Hvornår bør man tage antabus?

Det er vigtigt at man får en god misbrugskonsulent inden man begynder at tage antabus. Det er ikke sikkert det er nødvendigt i din behandling, men det kan være en god støtte hvis du har virkelige svært ved at holde dig fra flasken.

Med antabus blokerer du mere eller mindre for din mulighed for at drikke. Det giver ekstra slemme tømmermænd og kan decideret gøre dig syg hvis du drikker alligevel.