Guide og gode råd til hvordan du kommer i misbrugsbehandling, skulle du have brug for det

Chancerne er at hvis du læser det her, så har du nok gået med tanker om hvorvidt du selv eller en af dine nærmeste, har brug for misbrugsbehandling. Det er aldrig en nem konklusion at komme til, og selv folk der allerede sidder i behandling kan stadig være i tvivl om det er det rette at gøre. Det er det! Et liv fri fra rusmidler er et liv med frihed. Men det er svært. Forhåbentligt kan denne lille guide bringe en tvivler lidt nærmere den hjælp han eller hun har brug for.

Første skridt: indrøm det overfor dig selv

Der kan være mange bekymringer over at indrømme at man har et misbrug. Hvad vil venner og familie ikke tænke? Hvad vil der ske med ens arbejde? Selvom det er svært at indrømme overfor ens familie for eksempel, så er der stor chance for at de længe har vidst der er et problem. Sagen er den at det er dig selv der skal indrømme det overfor dig selv.

Det kan være det sværeste, at se i øjnene at man har et problem, og man har brug for hjælp, men kigger du selv i øjnene og indrømmer du har brug for misbrugsbehandling, så er har du taget det første store skridt.

Andet skridt: fortæl dine nærmest om dit problem, og bed om hjælp

At gå fra at være misbruger til at være ædru er hårdt, og selvom du har indrømmet du har problem, kan det stadig være svært at få den fornødne hjælp. Derfor er det bedste at gøre at række ud til folk som står en nær, til folk man kan stole på.

Du behøver ikke gå den lange vej alene, og selvom det er svært altid at tro på, så er der folk som elsker dig og gerne vil hjælpe dig. Fortæl dem om dit problem, sig du gerne vil have hjælp, og bed dem om deres støtte. Det gør rejsen meget lettere.

Tredje skridt: tag kontakt til et behandlingscenter

Når du har indrømmet dit misbrug overfor dig selv og bedt om hjælp fra venner eller familie, så er det næste skridt at finde en reel behandling. Heldigvis er der mange instanser sat op i vores samfund som tilbyder god og kompetent misbrugsbehandling.

Det er dog ikke nødvendigvis let at tage de første par skridt hen til et behandlingscenter, eller gribe telefonen og ringe. Hvis det er meget svært for dig, så kan man som det første ganske enkelt gå til lægen og fortælle sin historien. Lægen vil kunne referere dig til specialister som ved hvad næste skridt skal være.

Fjerde skridt: giv dig selv et løfte, pas på dig selv

På et eller tidspunkt er man dog selv nødt til at tage det endelig skridt ind i behandlingen, og det kræver viljestyrke. Men selv når man er i behandling, kræver det enorme mængder af viljestyrke at holde fast. Derfor skal du give dig selv et løfte. Du skal love dig selv at du vil passe på dig selv. Se misbrugsbehandlinger som den ultimative selvomsorg.

Femte skridt: indse at livet er værd at leve – også som ædru

Livet kan være hårdt, og mange mennesker går rundt med dybe traumer. Rusmidlerne bliver en måde at behandle det på, men som man på et tidspunkt finder ud af, er det at gøre sig selv en bjørnetjeneste.

Det at gå i behandling, er ikke bare at slippe af med alkohol- eller narkotikamisbrug, men det er også at løse de underliggende problemer som har udløst misbruget til at starte med.