Værd at vide, inden du opsøger en fysioterapeut

Man kan på et tidspunkt i ens liv komme i en situation, hvor man får brug for en fysioterapeut, og en af de behandlingstyper, de tilbyder. Det kan f.eks. være, hvis man har været ude for en ulykke, har fået en sportsskade eller oplever gener på grund af forkerte arbejdsstillinger eller tunge løft på arbejdspladsen.

Hvad laver en fysioterapeut, og hvad er deres speciale?

Fysioterapi er en behandlingsform eller metode, der hjælper med at få kroppen til at fungere optimalt. Den kan forebygge eller behandle en lang række lidelser eller gener i koppen, og er især rettet mod de dele af kroppen, der bruges, når man bevæger sig. Fysioterapeuter har en 4-årig uddannelse, og stor viden om træning af kroppens bevægelsesmekanismer, samt sammenhænge mellem muskler og led. Behandlingen består af træning og forskellige øvelser, samt diverse behandlingsteknikker til både muskler, led, bindeled og nervevæv. En fysioterapeut finder årsager til skader, og behandler dem på bedste vis. Man vil altid få opgaver med hjem, så man hurtigere bliver skadefri, og kan forebygge skader i fremtiden.

 

Der er mange situationer og grunde til, at man får brug for en fysioterapeut. Det kan være, at man har en kronisk lidelse, men det kan ligeledes være, at man dyrker sport på eliteplan, og får en skade. Man kan komme ud for en ulykke, og bruge fysioterapi som en del af genoptræningen.

Rygsmerter er et vidt begreb, men er en af de mest almindelige folkesygdomme i Danmark. Op til 80 % af den danske befolkning vil på et tidspunkt opleve gener med ryggen. Hvis man oplever rygsmerter, hvilket kan være fra nakken til halebenet, eller har en form for rygsygdom, så kan man kontakte en fysioterapeut. Her kan man få hjælp til at forbedre problemet, få færre smerter, samt forebygge problemer i fremtiden.

En fysioterapeut kan behandle arbejds- og sportsskader

Hvis man er uheldig, og en dag vælter på cykel, falder ned af en trappe eller er ude for en bilulykke, vil man ofte have brug for genoptræning på den ene eller den anden måde. Mange vil have glæde af en behandling med en fysioterapeut, der efterfølges af et genoptræningsforløb udarbejdet af selvsamme fysioterapeut. Det vil i de fleste tilfælde have en god effekt på f.eks. piskesmældsskader. Der vil være fokus på behandling af muskler og led i kroppen, så man hurtigst muligt kan komme tilbage til ens kendte rytme og hverdag igen – forhåbentligt helt uden smerter. Hvis man er faldet, og slået en albue eller en skulder, kan man have problemer med leddene, efter at have holdt armen i ro en længere periode. Her kan man modtage en behandling, der sætter gang i leddene igen.

 

Nogle af de mest almindelige skader er arbejdsrelaterede, og er ofte relaterede til smerter i muskler og led. Denne form for skader udgør ca. halvdelen af alle arbejdsrelaterede skader, der anmeldes. Ofte er tunge løft og dårlige arbejdsstillinger de største syndere for håndværkere. Kontorarbejde kan også give nogle alvorlige gener, da mange sidder ned størstedelen af dagen, og måske har man ikke har ideelle arbejdsforhold eller sidder forkert.

 

Hvis man har en aktiv livsstil, kan det være en frustrerende oplevelse af få en sportsskade, og man er interesseret i hurtigst muligt at komme sig efter skaden, så man kan komme tilbage til ens daglige rutine og træning. En sportsskade kan f.eks. være en overbelastning eller en akut opstået skade. Med en korrekt og hurtig behandling hos en fysioterapeut kan man hurtigere komme sig, og genoptage træningen. Man kan desuden afkorte genoptræningsforløbet i nogle tilfælde. Her finder du en god og kompetent fysioterapeut, der kan hjælpe med din behandling.