Hvad er IKT?

Kort sagt, så sætter IKT en byggeproces i system. IKT er både planlægning, koordinering, håndtering samt fordeling af forskellige ansvarsområder og krav. Dette skal afklare hvordan et projekt skal både skabes, styres, formidles, implementeres og vedligeholdes.

Du kan finde en projekterende virksomhed til at hjælpe med at facilitere og håndtere den svære uoverskuelige IKT/BIM-proces.

Hvordan kan du få hjælp til din IKT?

For at have det bedst mulige grundlag for et byggeprojekt, så skal projektet både være systematiseret, defineret og beskrevet. Det hjælper alle med at vide, præcis hvad de skal lave samt hvor og hvornår, de skal lavet det. Det er dette, som hedder for IKT. Det kaldes også for Informations- og Kommunikationsteknologi.

Først skal både krav, specifikationer og materialer samt forvaltningsklassifikationer, producenter og levetider specificeret. Herefter skal hele processen i projektet bådes styres og implementeres. Dette kræver, at man har et stort overblik samt evnerne og villigheden til at tage ansvar – også for de svære beslutninger.

Du kan finde en IKT-rådgiver, der fungerer Bygkontrol som et bindeled mellem både ingeniører, bygherrer, entreprenører samt arkitekter. En IKT-rådgiver sørger for, at hele holdet arbejder mod det samme mål og i den samme retning.

Hvad siger IKT bekendtgørelsen?

Til at kortlægge både, hvorfor du har behov for IKT-koordinering samt håndtering af dit digitale byggeprojekt – og formålet hermed, kan du se, hvad IKT-bekendtgørelsen har at sige. Formålet med at anvende IKT er, at du kan sikre dit projekt en god koordinering af forløbet.

Er du privat bygherre? Så er det intet krav om IKT-koordinering. Dog kan det godt betale sig at sikre dit projekt. Hvis forløbet ikke har været ordentligt, kan du nemlig risikere store regninger til både vedligeholdelse, drift samt renoveringer af dit byggeri.

Er du offentlige bygherrer? Så er det dit ansvar, at koordineringen sker rigtigt. Derfor kan du med stor fordel udpege en af dine involverede parter til at klare opgaven som IKT-koordinator. Det er denne persons ansvar at stå for både organisering, koordinering samt planlægning, formidling og klargøring af anvendelsen af IKT for dit byggeprojekt.

Hele IKT-processen er et meget stort digitalt arbejde og puslespil. Både planlægning og alle de involverede parter skal få tingene til at gå op i en meget højere enhed.

Hvordan håndteres digitale byggeprojekter?

IKT-rådgivningen inkluderer også en håndtering af BIM-processerne. Hvis der bruges digitale byggeemner i din byggesag, så er det et krav, at det skal struktureres både i klassificering, navngivning, kodning og identificering. BIM kan være meget optimalt at bruge ved nybyggeri, når det kommer til tids- og økonomistyring.

Et byggeobjekt skal indeholde både de informationer og egenskaber, der skal bruges efterfølgende, når det kommer til forvaltning, drift og vedligehold. Herudover skal du fastsætte bestemte retningslinjer for, hvordan de digitale byggeobjekter håndteres igennem dit byggeprojekt.

Hvis du bruger BIM, så bruger du et system, hvor du kan definere alle byggeobjekter med både beskrivelse, mængde, levetid, klassifikation samt producent. Herudover kan du bruge kodning til at lave ændringer på de enkelte elementer i din BIM-model.