Nægter dine børn også grøntsager?

Få diætistens råd til hvordan du på en sjov måde hjælper dine børn med at spise mere grønt

Det er ikke et ukendt fænomen, at børn rynker på næsen af spinaten og går uden om broccolien på tallerkenen. Det kan være en kamp, at få de sundhedsfremmende små sager i vores børn, men vi ved jo netop at de er en vigtig kilde til essentielle næringsstoffer. Klinisk Diætist, Klaus Frobenius, der vejleder både børn og deres forældre i sin klinik i København, giver her en håndfuld gode tips til hvordan grøntsager nemmere kan glide indenbords hos vores små poder.

 

 

Man må gerne lege med maden

Det er kontra god bordskik og opdragelse, at lege med maden. Det har vi lært siden vi selv var små. Derfor falder det os ikke umiddelbart naturligt, at lade børn lege med grøntsagerne på tallerkenen. Dog er der ikke tale om at katapult-skyde ærter med skeen hen over bordet eller i øvrigt at lege krig med maden, men børnenes legefulde natur kan med fordel bruges til at gøre grøntsagerne interessante. Bliver grøntsagerne forbundet med noget sjovt, glider de oftere nemmere ned. Her får du et par eksempler på gode “madlege”, som du kan lege med dine børn.

 

 

Rød – gul – grøn stop!

Lav en salat af radiser, gul peberfrugt og agurk, skåret i tynde skiver/ ringe. Leg ‘lys-signal’ med grøntsagerne, og brug samtidigt legen til at snakke om trafikreglerne. Dette er en situation de fleste børn kan genkende og vil derfor finde legen interessant.

Lav eventuelt en grøntsagsdip af en skål yoghurt (natural) iblandet lidt ketchup, salt og peber.

 

Kan dit barn absolut ikke lide en af grøntsagerne, så byt dem ud med en anden af samme farve, som smager dit barn bedre.

 

 

Grøntsagsdyr

Har du god tid en eftermiddag, så lav grøntsagsdyr af diverse grøntsager og tandstikker. Det tager lidt tid, men er absolut besværet værd, når dit barn begejstres over dyrene. Inddrag gerne dit barn. Han vil elske at lave små dyr sammen med dig, og det er samtidigt en oplagt mulighed for at inddrage dem på en sjov måde i madlavningen. Desuden ryger der ofte også lidt grønt indenbords, når dyrenes ‘kropsdele’ skæres ud.

 

Skær eksempelvis en humpel agurk i passende størrelse til en krop og små gulerodsstave til ben. Sæt en cherrytomat på som hoved, og skær endda små fine ører ud af lidt peberfrugt. Brug rosiner som øjne og en dusk krydderurt som hale. Kun fantasien sætter grænser.

 

Bemærk, denne leg er bedst til de lidt større børn, hvor der ikke er fare for at grøntsagsdyr inklusive tandstikker indtages.

 

 

 

Grøntsagsspil

Lav dine egne spil af jeres favorit grøntsager, og hyg jer sammen en kold eftermiddag, hvor regnen alligevel siler ned udenfor. Hold dog spillene adskilt fra hovedmåltiderne, da en del af den ekstra gevinst er en times sjov og spas med dig.

 

Mus

Skær små firkanter af forskellige grøntsager. Det gør ikke noget, hvis de får forskellige farver. Den ‘der er den’ udpeger ‘musen’ – hemmeligt selvfølgelig, så modstanderen ikke ser det. Modstanderen skal spise ‘en grøntsagsfirkant af gangen, indtil hun finder musen – hvor første spiller højt råber ‘MUS’.

 

Klodsmajor

Skær stave af gulerødder, selleri eller andre faste grøntsager. Stavene skal være så ensformige som muligt. I skiftes derefter til at stable grøntsagsstavene en af gangen ovenpå hinanden, så I bygger et tårn. Når I ikke har flere stave tilbage, trækker i stave fra bunden til at bygge videre med. Den der får tårnet til at falde – er KLODSMAJOR.

 

 

Find selv på andre sjove grøntsags-spil. Dit barn vil med sikkerhed elske det – og spise flere af de sunde og sjove grøntsager. Hvis du får lyst til at dele dit grøntsagsspil eller grøntsagsdyr med os, så tag et billede af dit barn og jeres grøntsagsleg og send det til os på kontakt@sundt-helbred.dk. Vi poster alle de sjove billeder på vores Facebook side.

 

God fornøjelse!